



PREPRESS
Prepress is de term die wordt gebruikt in de reclame, media, drukkerij- en uitgeverijsector voor de processen die plaatsvinden tussen de creatie van de drukwerkopmaak en het uiteindelijke drukwerk. Letterlijk vertaald betekent Prepress “voor druk”: alles wat binnen de drukkerij aan het uiteindelijke drukken vooraf gaat. In deze blog vertellen we u alles wat u wilt weten over Prepress.Omzetting van uw idee naar een grafisch ontwerp. Onze creativiteit zorgt ervoor dat uw drukwerk het communicatiemiddel bij uitstek wordt.
- Zetwerk: bij het zetten wordt ervoor gezorgd dat alle tekens, karakters en afbeeldingen op de juiste plaats in de drukvorm terechtkomen. Tegenwoordig gaat dit digitaal, waardoor het zetten van pagina’s weinig tijd in beslag neemt. De meestgebruikte methode is offset.
- Redigeren: hierbij wordt tekst waar nodig gecorrigeerd op grammatica, spelling en stijl met als doel de tekst beter te laten aansluiten bij de doelgroep en de leesbaarheid te vergroten.
- Formaat: een zorgvuldige controle of alle documenten / pagina’s in het juiste formaat zijn. Zowel bladspiegel als zetspiegel worden gecontroleerd.


OFFSET
Offset drukken is een van de meest gebruikte druktechnieken. Bij een offsetdruk wordt er gebruik gemaakt van aluminium drukplaten. Op deze plaat wordt je ontwerp geplaatst. Bij offsetdrukken wordt het beeld via een laser belicht op de plaat. De informatie die gedrukt wordt komt niet rechtstreeks in aanraking met het papier. Daarom heet het dan ook ‘offset’.
Maar hoe gaat dat nu precies in werking? Allereerst worden er verschillende drukplaten gemaakt. Elke drukplaat bevat een bepaalde kleur. Vervolgens begint het drukproces. Het product gaat langs verschillende delen van de machine. Vervolgens wordt per kleur het ontwerp op het product aangebracht. Dit kan bijvoorbeeld een folder, maar ook een brochure of flyer zijn.
Digitaal
Bij digitaal printen wordt gebruik gemaakt van elektrostatische rollers (drums) die de vier inktkleuren (cyaan, magenta, geel en zwart) op het papier drukken. Bij digitaal drukken is het moeilijker om de precieze kleuren te printen omdat er niet gekozen kan worden uit alle Pantone kleuren.
